Acht protestacties aangekondigd morgen tegen opsluiten kinderen in gesloten centra

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het collectief #NotInMyName zal morgen op acht verschillende plaatsen in het land verzamelen blazen uit protest tegen het opsluiten van kinderen in gesloten centra. In Vlaanderen is er een samenkomst in Gent gepland, in Brussel zijn er drie en Wallonië vier. De actie, exact één maand nadat de eerste familie opgesloten werd, was vorige week via de sociale media aangekondigd. "Breng uw kinderwagens, uw banners, uw kinderkledij en al het andere materiaal om uw woede uit te drukken mee", klinkt het op Facebook.

De manifestanten komen vrijdag om 17 uur samen voor de kantoren van de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel. Er zijn in het Brusselse ook bijeenkomsten gepland in Sint-Gillis en Elsene, telkens om 16 uur. In Wallonië zijn er bijeenkomsten in Namen (8u), Bergen (11u), Luik (17u) en Aarlen (18u). Om 17 uur is er een sit-in van 17 tot 18 uur voor de Sint-Niklaaskerk op de Korenmarkt.

Eén familie - een moeder uit Azerbeidzjan en haar vijf kinderen - verblijft sinds 3 september in de nieuwe woonunits in centrum 127bis in Steenokkerzeel, in afwachting van een uitzetting. Op 14 augustus kwam er al een eerste familie uit Servië aan, met vier kinderen. Het gezin werd op 10 september naar een open terugkeerhuis gebracht, omdat families niet langer dan twee weken vastgehouden kunnen worden.

Tien jaar geleden besliste de Belgische regering om de opsluiting van gezinnen met kinderen stop te zetten, nadat ons land hiervoor al meermaals veroordeeld was door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De huidige regering besloot om opnieuw met de praktijk aan te knopen. Daarvoor werden vier woonunits gebouwd bij het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel, vlakbij de luchthaven van Zaventem. Het Servische gezin was het eerste dat er terechtkwam.

bron: Belga