Trump stelt sancties voor het beïnvloeden van verkiezingen in het vooruitzicht

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag een decreet ondertekend dat sancties voorziet voor mensen en entiteiten in het buitenland, en buitenlandse regeringen van wie gebleken is dat zij zich met verkiezingen in de VS hebben bemoeid. Dit heeft nationaal veiligheidsadviseur John Bolton bekendgemaakt. Het decreet stelt een kader in voor het nagaan en de preventie van mogelijke interferentie in de verkiezingen, de rapportage daarvan aan de president en het bestraffen van die bemoeienissen met sancties. Die kunnen bestaan uit het bevriezen van tegoeden, het verbieden van investeringen in een bedrijf of een inreisverbod.

Het decreet "viseert geen land in het bijzonder", want de "dreiging" kan van vele kanten komen, aldus de veiligheidsadviseur.

De tekst is ook van toepassing op de Congresverkiezingen van 6 november.

Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten heeft Moskou een operatie opgezet om de presidentsverkiezingen van 2016 ten gunste van Trump te beïnvloeden. "2016 heeft een alarmsignaal uitgestuurd, wij stellen een kader in zodat dit niet meer gebeurt", zei Bolton.

bron: Belga