Moskou niet te spreken over insinuaties omtrent Amerikaanse astronauten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zowel de Russische vicepremier Joeri Borisov als het ruimtevaartbureau Roscosmos heeft vandaag geruchten en berichten dat Amerikaanse astronauten verantwoordelijk zouden zijn vooor het gaatje in de aan het Internationaal Ruimtestation hangende Sojoez-capsule, van de hand gewezen. Op 30 augustus ontsnapte er even zuurstof uit het ISS omdat er een gaatje van 2 mm was in de wand van de Sojoez MS-09. Het werd gedicht, de zes opvarenden waren en zijn niet in gevaar.

De oorzaak van het gaatje is nog steeds niet gekend, allerhande speculaties deden de ronde. Tot zelfs de insinuatie in de krant Kommersant dat een Amerikaanse opvarende van het ISS verantwoordelijk zou zijn, omdat die zo zijn terugkeer naar huis had willen versnellen.

"Het is absoluut ontoelaatbaar een schaduw te werpen op zowel onze kosmonauten als Amerikaanse astronauten", zei vicepremier Borisov. "Er is een onderzoek aan de gang. Het is volkomen verkeerd om een dergelijk verdict uit te spreken."

Dat het drukverlies zich voordeed nadat het ruimtetuig al maanden in de ruimte was, is wel een "vaststaand feit", voegde de politicus eraan toe. Het ISS is niettemin "een integraal team waar er geen politieke onmin is of mag zijn".

Als hoofd van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos viel Dmitri Rogozin de vicepremier bij. De "roddels" ondermijnen de vriendschappelijke relaties onder de zeskoppige bemanning, die uit Amerikanen, Russen en een Duitser bestaat. De geruchten "hinderen" ook het werk van de deskundigen van Roscosmos.

"Alle uitlatingen op gezag van niet nader genoemde bronnen zijn ontoelaatbaar zolang de speciale (onderzoeks)commissie van Roscosmos haar werk niet heeft afgerond", aldus Rogozin.

bron: Belga