De Wever wil verder met huidige coalitie, de rest twijfelt

door
Belga
Leestijd 3 min.

In Antwerpen lijkt Bart De Wever (N-VA), zes jaar na de veelbesproken machtsovername na decennia van socialistisch bestuur, klemvast in de burgemeesterszetel te zitten. Met Wouter Van Besien (Groen), Philippe De Backer (Open Vld), Filip Dewinter (Vlaams Belang) en de uit Puurs verhuisde Kris Peeters (CD&V) krijgt hij verschillende nationale kopstukken tegenover zich, maar de kans dat een andere partij dan N-VA de grootste wordt in de Scheldestad, lijkt klein. Of de huidige coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld standhoudt, is echter een heel andere kwestie. De Wever en N-VA zetten de bijna afgelopen legislatuur vooral in op veiligheid en de stedelijke financiën. Er kwam meer blauw op straat en de lokale politie kreeg er een pak extra technologische hulpmiddelen bij, wat resulteerde in een fikse daling in de criminaliteitscijfers. Tegenstanders vinden wel munitie in de aanhoudende reeks gewelddadige incidenten binnen het drugsmilieu en stellen daarom de "war on drugs"-aanpak in vraag.

De Wever wil in ieder geval door op de ingeslagen weg: onder meer een verdubbeling van het huidige aantal camera's, drones en bodycams voor de lokale politie en "stadsmariniers" - ambtenaren die wijken gecoördineerd aanpakken - zijn opgenomen in het N-VA-programma. Op de N-VA-lijst krijgt De Wever bovenaan het gezelschap van Vlaams parlementslid Annick De Ridder, gevolgd door de huidige schepenen. Vlaams minister Liesbeth Homans duwt. Een opvallende nieuwkomer onderaan de lijst is acteur Mark Tijsmans.

Als het van De Wever afhangt, blijft N-VA ook de volgende zes jaar met CD&V en Open Vld besturen. De liberalen boksten deze legislatuur wat boven hun electorale gewicht met één schepen - Claude Marinower op Onderwijs - uit amper twee gemeenteraadszitjes en hopen daar verandering in te brengen met staatssecretaris Philippe De Backer als nieuw kopstuk na het afscheid van Annemie Turtelboom. Strafpleitster Erica Caluwaerts is nieuw op plaats twee.

Open Vld pleit onder meer voor een stedelijk vervoersbedrijf en een actieplan tegen ongekwalificeerde uitstroom en voor meer kleuterparticipatie in het onderwijs. Open Vld lijkt de meest natuurlijk bondgenoot van N-VA, maar onlangs kwam het wel tot een stevige aanvaring toen de liberale lijsttrekker De Wever "emotioneel ongeschikt om burgemeester te zijn" noemde.

CD&V liet in 2012 de Stadslijst met sp.a voor wat ze was om alsnog met N-VA in zee te gaan. Intern is er sindsdien heel wat veranderd, niet het minst door het afscheid van de twee schepenen van toen: Philip Heylen, drijvende kracht achter onder meer de bouw van het Red Star Line Museum, verkoos in 2017 een overstap naar de privésector en havenschepen Marc Van Peel kiest er op 68-jarige leeftijd voor om een nieuwe generatie het voortouw te laten nemen. De intrede van Kris Peeters verliep niet bepaald geruisloos: De Wever verwijt hem een "passant" te zijn omdat hij slechts een woning huurt en de gemediatiseerde kandidatuur van de orthodoxe jood Aaron Berger liep op een sisser af. De man weigerde om vrouwen de hand te schudden. Peeters lijkt CD&V ook naar een minder rechtse koers te sturen in Antwerpen, wat te merken valt aan speerpunten zoals meer middelen tegen kinderarmoede, meer infrastructuur voor veilig fietsverkeer en de "ontharding" - meer groen - van het straatbeeld.

bron: Belga