VRT wil burgers uitgebreid informeren over verkiezingen via aanbod op tv, radio en online

door
Belga
Leestijd 2 min.

De VRT wil de Vlamingen uitgebreid informeren over de verkiezingen van 14 oktober, zowel op tv, radio als online. De leidraad van de programma's is "jijkiest.be", een digitaal platform waarop inwoners van de Vlaamse en Brusselse steden en gemeenten concrete voorstellen kunnen lanceren om het leven in hun gemeente beter te maken. Dat maakt de openbare omroep vandaag bekend. Op 14 oktober staan de gemeenteraadsverkiezingen op de agenda. "Van alle verkiezingen staan die het dichtst bij de Vlaming", zegt Steven Samyn, hoofdredacteur Duiding TV en projectleider van KIES18. "Geen enkele andere verkiezing heeft zo'n zichtbare impact op de leefomgeving van de burger. Daarom is het essentieel dat de burger weet waarover het gaat. De openbare omroep wil er alles aan doen om de kiezer goed geïnformeerd de verkiezingsdag te laten ingaan."

In juni lanceerde VRT NWS het digitaal platform jijkiest.be. "Daarop kunnen inwoners van de Vlaamse en Brusselse steden en gemeenten concrete voorstellen lanceren om het leven in hun gemeente beter te maken. Hoe kan de schoolomgeving van kinderen veiliger gemaakt worden? Komen er meer of minder parkeerplaatsen in de stad? Hoe kan leegstand worden aangepakt?", legt Samyn uit.

Sinds kort kunnen politici reageren op de ingediende voorstellen. Vanuit politieke hoek kwamen al meer dan 1.500 reacties op de tot nu toe 6.000 ingediende voorstellen. Jijkiest.be is de leidraad van KIES18. De verschillende radio- en televisienetten van de openbare omroep gaan aan de slag met de voorstellen en terugkerende tendensen.

De Reyerslaan is er ook tijdens het verkiezingsweekend. Op zaterdag 13 oktober vindt "Het Grote Debat" met de Vlaamse partijvoorzitters plaats. Op zondag 14 oktober staat alles in het teken van de verkiezingsshow. De hele dag lang brengen de VRT-netten aanvullende reportages en verslaggeving.

Alle programma's over de verschillende VRT-netten heen worden gemaakt in nauwe samenwerking met VRT NWS.

bron: Belga