Rode Duivels - Rode Duivels openen Nations League tegen ploeg in crisis IJsland

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na de derde plaats op het WK in Rusland en de 0-4 zege van vrijdag in Schotland kan het vertrouwen bij de Rode Duivels amper groter zijn, vlak voor hun Nations League-opener van dinsdagavond (20u45) in de hoofdstad Reykjavik tegen IJsland. De IJslanders waren iets meer dan twee jaar geleden op het EK in Frankrijk nog de verrassing van het toernooi, met de uitschakeling van Engeland en een uiteindelijke stek in de kwartfinales. Ook voor Rusland konden ze zich nog kwalificeren, maar daar eindigde het avontuur met één punt - weliswaar tegen het Argentinië van Lionel Messi - in de groepsfase. Nadien haakten wat spelers af en kwam er met Erik Hamren een nieuwe bondscoach, maar de wissel van de wacht heeft ontegensprekelijk voor kwaliteitsverlies gezorgd. Dat werd vorige week nog pijnlijk geïllustreerd in Zwitserland, waar IJsland zijn Nations League-campagne opende met een 6-0 nederlaag.

Bovendien boekten de Belgen in negen confrontaties evenveel overwinningen tegen IJsland, dat weliswaar de kunst van het verdedigen onder de knie heeft en op de counter gevaarlijk kan zijn. "We moeten vanaf de eerste minuut geconcentreerd zijn. Voor eigen publiek verwacht ik een reactie van de IJslanders", waarschuwde bondscoach Roberto Martinez maandag al. Toch wordt het afwachten of IJsland veel sterker zal zijn dan het Schotland van vrijdag. In vergelijking met dat oefenduel staat er deze keer wel iets op het spel: de winnaar van de groep neemt komend jaar deel aan de Final Four en daar valt een EK-ticket en een jackpot van meer dan zeven miljoen euro te verdienen.

Wat de opstelling betreft, hoeven er niet al te veel wissels verwacht worden in vergelijking met het team dat het WK in Rusland afsloot op een derde plaats. Dat betekent dat kersvers Real-doelman Thibaut Courtois achterin Toby Alderweireld, Vincent Kompany en Jan Vertonghen voor zich krijgt. Centraal op het middenveld staan Axel Witsel en Youri Tielemans, die laatste als vervanger van de geblesseerde Kevin De Bruyne. Op de rechterwingback is Thomas Meunier altijd een certitude, op links wordt het wel nog afwachten geblazen. Daar komen er vier spelers in aanmerking: Yannick Carrasco, die intussen al heel wat krediet verloren heeft, de pas uit blessure teruggekeerde Nacer Chadli, Timothy Castagne en ook Thorgan Hazard. De jongere broer van Eden speelde in Schotland al op die positie en deed dat daar verre van onaardig. "Thorgan heeft getoond dat hij op meerdere posities uit de voeten kan", liet Martinez maandag al uitschijnen. Voorin spelen aanvoerder Eden Hazard en Dries Mertens in steun van doelpuntenmachine Romelu Lukaku.

bron: Belga