Kortrijkse Vlaams Belanger alsnog op verkiezingslijst na scheldtirade

door
Belga
Leestijd 2 min.

Steve Vanneste zal dan toch deelnemen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen in Kortrijk. De Vlaams Belanger kwam begin augustus in opspraak nadat een filmpje viraal ging waarop hij enkele allochtonen, onder wie een uitbater van een nachtwinkel, de huid vol schold. Vlaams Belang wil hem nu een tweede kans geven, op een lagere plaats op de lijst. "Steve ziet zijn fout in en wil toch de partij blijven steunen. Daarom hebben wij hem alsnog een plaats op de lijst aangeboden", opent lijsttrekker Wouter Vermeersch. "Steve Vanneste is persoonlijk en publiek zwaar door het stof gegaan. Hij heeft ook meermaals uitdrukkelijk afstand genomen van de uitspraken die bewuste avond en verontschuldigde zich bij de winkeluitbaters. Hij wil de partij blijven steunen en wij geven hem dan ook die kans."

Vermeersch meent dat het aan de Kortrijkzaan zelf is om te oordelen. Vanneste stond op plaats drie. Die plaats krijgt hij niet terug. De oud-N-VA'er krijgt wel de vijftiende plaats.

Ook Vanneste komt nog eens terug op de feiten. "Ik heb uiteraard spijt van de woorden die nacht. Maar om het een en ander te kaderen, wil ik ook vermelden dat mijn wagen voordien in de straat al meermaals beschadigd werd, dat mijn brievenbus gevuld werd met vuilnis en dat mijn vriendin uitgescholden werd voor 'hoer'. Dat allemaal sinds ik lid geworden ben van Vlaams Belang", aldus Vanneste. "Dat praat mijn gedrag uiteraard niet goed, maar het verklaart wel mijn woede-uitbarsting. Ik heb intussen al meermaals aangedrongen op een verzoeningsgesprek met de nachtwinkeluitbater, tot op vandaag zonder succes."

Vlaams Belang wil van nachtwinkels meteen ook een programmapunt maken. De partij wil meer controles om "overlast in te dijken en oneerlijke concurrentie aan te pakken".

bron: Belga