Kortrijk wil opnieuw basketgrootheid worden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Kortrijk wil opnieuw zijn plaats innemen op de basketbalkaart. De twee grootste clubs K Basketteam Kortrijk en BC Kortrijk Sport gaan nauwer samenwerken en samen een nieuwe topploeg vormen. Dat hebben beide ploegen en schepen Arne Vandendriessche (Open Vld) vandaag bekendgemaakt. Kortrijk was in de jaren zeventig een echte basketstad met onder meer een sterke ploeg in de hoogste klasse. In 1976 won IJsboerke Kortrijk zelfs de Beker van België. Maar na de glorieperiode spatte de club uiteen. "Lange tijd waren de clubs echte stadsrivalen, maar de jongste jaren is een nieuwe generatie opgestaan die nauwer is gaan samenwerken", aldus schepen Arne Vandendriessche, die zelf nog basketbal speelde. "Ik heb de rol als bemiddelaar wat op mij genomen."

Nu de clubs elkaar terugvinden, heeft Kortrijk alles om dé basketstad van Vlaanderen te worden, meent Vandendriessche. "K Basketteam Kortrijk heeft 646 leden, BC Kortrijk 293 en alle clubs samen zelfs 1.210 leden. Ter vergelijking, Leuven Bears heeft er 714 en BC Oostende 656", merkt Vandendriessche op. "Bovendien hebben we niet minder dan elf zalen, waaronder SC Lange Munte, waar onder meer de Belgian Cats spelen, goed voor een capaciteit van 3.404 supporters."

De twee grootste clubs gaan nu nauwer samenwerken om de jeugd op te leiden. Er bestaat zelfs al een Kortrijkse BasketAcadamie. SignPost, het bedrijf van Vandendriessche, wordt shirtsponsor van beide clubs. Maar nog belangrijker is dat de beste spelers zullen samenkomen in één nieuw team, dat voorlopig Kortrijk United heet. Binnen vijf jaar moet die ploeg op het hoogste niveau aantreden. Beide clubs zullen wel nog naast elkaar blijven bestaan, met twee verschillende stamnummers.

bron: Belga