US Open – Novak Djokovic komt met veertiende grandslamzege naast Pete Sampras

US Open - Novak Djokovic komt met veertiende grandslamzege naast Pete Sampras
US Open - Novak Djokovic komt met veertiende grandslamzege naast Pete Sampras

Novak Djokovic schreef zondag voor de derde keer in zijn carrière de US Open op zijn naam. De Serviër was in de finale in New York te sterk voor de Argentijn Juan Martin del Potro. Het werd 6-3, 7-6 (7/4) en 6-3 na drie uur en vijftien minuten tennis. ‘Nole’ won de US Open eerder in 2011 en 2015. Hij was ook al zes keer de beste op de Australian Open, een keer op Roland Garros en vier keer op Wimbledon. De 31-jarige Serviër heeft nu veertien grandslamtitels achter zijn naam. Daarmee komt hij op gelijke hoogte van de Amerikaan Pete Sampras. Alleen de Zwitser Roger Federer (twintig titels) en de Spanjaard Rafael Nadal (zeventien titels) doen beter.
Met deze derde overwinning op de US Open toonde Djokovic opnieuw dat hij er weer helemaal staat na zijn elleboogblessure. In februari ging de Serviër onder het mes nadat hij al een groot deel van 2017 in de lappenmand had gelegen. De comeback verliep aanvankelijk moeizaam, maar na een finale in Queen’s en vooral een vierde titel op Wimbledon toonde Djokovic dat hij zijn oude niveau weer haalt.
“Wie mij in februari na mijn operatie had verteld dat ik Wimbledon en de US Open zou winnen, die zou ik nooit hebben geloofd”, vertelde ‘Djoko’ na de finale. “Het heeft drie, vier maanden geduurd voor ik weer op niveau was. In die periode heb ik veel over mezelf geleerd, en geleerd om geduldig te zijn. Het vraagt tijd voor alles opnieuw op zijn plaats valt. De voorbije twee maanden waren fantastisch.”
Dat Djokovic zijn voet nu naast Sampras zet, vindt hij ongelofelijk. “Hij is een legende van het tennis, een idool van mij uit mijn kindertijd. Ik zag hem voor het eerst op tv toen hij zijn eerste of twee Wimbledon won. Dit betekent veel voor mij.”
Juan Martin del Potro kon na de finale zijn tranen niet bedwingen. De 29-jarige Argentijn hoopte op een tweede triomf op Flushing Meadows (na 2009) maar kwam tekort tegen Djokovic. “Ik heb een goed toernooi gespeeld maar deze nederlaag is zwaar om te slikken”, zei een geëmotioneerde Del Potro, die op één grandslamtitel blijft steken. “Om eerlijk te zijn heb ik tot nu geweend. Ik ben heel verdrietig dat ik vandaag de verliezer ben. Novak speelde een uitstekende match, heel intelligent. Hij is heel snel, verdedigt goed. Ik had kansen in de tweede en derde set, nam risico’s met mijn forehand en speelde heel de tijd op de limiet op zoek naar winners, maar Novak zat er altijd bij.”

bron: Belga