Europese vakbonden eisen meer sociale rechtvaardigheid

door
Belga
Leestijd 1 min.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker moet "ernstige voorstellen" formuleren in zijn Staat van de Unie-toespraak woensdag, om de sociale rechtvaardigheid te herstellen in de aanloop naar de volgende verkiezingen. Dat zegt het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) vandaag. Het pleit ook voor een brede alliantie tussen politieke partijen, sociale partners en maatschappelijke organisaties om populisme, nationalisme en racisme te bestrijden. Volgens het EVV stond het vertrouwen van het publiek in politici nooit eerder op zo'n laag pitje, omdat ze de laatste tien jaar de toenemende ongelijkheid negeerden, net als het fenomeen van de werkende armen en de dalende levensstandaard. "Het is nu tijd om extremisme aan te pakken en te werken aan meer sociale rechtvaardigheid", zegt Luca Visentini, secretaris-generaal van het EVV. "Als de democratische partijen die niet kunnen garanderen, gaan kiezers mogelijk ergens anders heen."

De confederatie pleit voor kwaliteitsvolle jobs, het versterken van initiatieven die publieke en private investeringen stimuleren, een gemeenschappelijk antwoord op het migratieprobleem en de verwezenlijking van de Europese pijler van sociale rechten voor de volgende Europese verkiezingen. "Er is ook behoefte aan tastbare vooruitgang op het gebied van het evenwicht tussen werk en privé, transparante en voorspelbare arbeidsomstandigheden, de toegang tot sociale bescherming, de Europese arbeidsautoriteit en het mobiliteitspakket", gaat Visentini verder.

Het EVV vertegenwoordigt 45 miljoen leden van 89 nationale vakbondsorganisaties in Europa, evenals tien Europese vakbondsfederaties.

bron: Belga