Burgerplatform hekelt maatregelen uit actieplan transmigranten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Burgerplatform voor ondersteuning van de vluchtelingen is niet te spreken over de maatregelen van het actieplan transmigranten van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (beiden N-VA). Volgens woordvoerder Medi Kassou gaat het om dure, weinig efficiënte maatregelen die enkel de meest dringende zaken aanpakken. "De regering neemt andermaal dure en repressieve maatregelen die weinig resultaat opleveren", aldus Kassou die erop wijst dat men ervoor kiest om het aantal plaatsen in gesloten centra, die 210 euro per dag per persoon kosten, te verhogen terwijl de bestaande plaatsen in de onthaalcentra van Fedasil en de open centra slechts 35 euro kosten.

Minister Jambon maakt zich ook sterk dat de "migratiehub", die in het Maximiliaanpark is ontstaan en die door mensenhandelaars werd gebruikt, ontmanteld zal worden, maar het burgerplatform vraagt zich af hoe dat in de praktijk zal gebeuren. Het platform wijst er nog op dat het nog steeds geen antwoord gekregen heeft op hun open brief aan de regering voor de oprichting van een onthaalcentrum waar de migranten ook terecht zouden kunnen voor onthaal, begeleiding en informatie.

Ook daklozenorganisatie Samusocial, eveneens actief in het Maximiliaanpark, is ongerust over de ontmanteling van het park: "Het publiek van het Maximiliaanpark zal zich verspreiden over het Brusselse gewest, wat de vraag naar opvang zal verhogen omdat de vluchtelingen niet meer kunnen rekenen op het solidariteitsnetwerk dat bij het park actief is", aldus woordvoerder Christophe Thielens, die ook wijst op de nakende winter.

bron: Belga