België wil klimaatbeleid op agenda VN-Veiligheidsraad

door
Belga
Leestijd 2 min.

België koestert de ambitie om klimaatverandering naar de agenda van de VN-Veiligheidsraad op te tillen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vandaag verklaard na afloop van een onderhoud met zijn Zuid-Afrikaanse ambtgenoot Lindiwe Sisulu in Pretoria. België zetelt in 2019 en 2020 in de VN-Veiligheidsraad. Ook Zuid-Afrika schuift gedurende die twee jaar aan de tafel bij de machtigsten der aarde aan. De twee buitenlandministers ondertekenden vandaag in Pretoria een memorandum over een versterkte samenwerking in het perspectief van dat simultane lidmaatschap.

"Het is belangrijk dat we, misschien samen, proberen uit te leggen waarom het noodzakelijk is dat we globale kwesties als migratie en klimaatverandering ook als veiligheidsproblemen moeten bekijken", zo verklaarde Reynders tijdens een persconferentie.

Reynders verzekerde dat België de Afrikaanse Unie steunt in haar ambitie om tegen 2020 alle wapens op het zwarte continent het zwijgen op te leggen. "Nadien moet bekeken worden of het mogelijk is om ook anders na te denken over veiligheid, met name door migratie en klimaat aan te snijden", zei de MR-vicepremier.

België en Zuid-Afrika zouden volgens minister Sisulu ook gemeenschappelijke standpunten kunnen innemen in andere dossiers die in de VN-Veiligheidsraad aan bod komen, met name over Afrika en in het bijzonder de regio van de Grote Meren.

Samenwerken met Zuid-Afrika is voor België bijzonder belangrijk. Pretoria is nu eenmaal een heel belangrijke speler op het Afrikaanse continent en zowat 70 tot 80 procent van de dossiers die de VN-Veiligheidsraad behandelt gaan de Afrikaanse landen rechtstreeks aan.

Voor Zuid-Afrika vormt de doortocht in de VN-Veiligheidsraad een uitgelezen kans om zijn internationale blazoen op te poetsen. De reputatie van het land werd de voorbije jaren op de proef gesteld door Jacob Zuma, de president die in februari onder grote druk van zijn partij, het ANC, tot aftreden werd gedwongen.

Bron: Belga