Tweeduizend drummers laten zich gaan tijdens een concert in Scheveningen

Twitter/@rob vlastuin

De inwoners van het Nederlandse Scheveningen hebben afgelopen weekend een uniek schouwspel meegemaakt. Maar liefst 2.000 drummers gaven onder leiding van Cesar Zuiderwijk, drummer van de Golden Earring, een concert. 

“Het was fantastisch. Een droom die is uitgekomen en een echt feest aan zee”. Dat zei Cesar Zuiderwijk, drummer van de Golden Earring, na afloop van het speciale drumconcert. Het spektakel trok ruim veertigduizend belangstellenden.

Viering

De 2.000 muzikanten speelden het twee uur durende muziekstuk Four Horizons, dat Zuiderwijk speciaal schreef voor het massaconcert. Aanleiding was de viering van het tweehonderdjarige bestaan van Scheveningen als badplaats, georganiseerd door Feest Aan Zee. De 85-jarige Carla Sleebos en de bekende drummer John Engels waren de oudsten die zich voor het drumconcert hadden opgegeven, de jongste was de zesjarige Julian.

Prikkelend ritme

“Met het enthousiasme van 2.000 drummers hebben we deze waanzinnige productie kunnen neerzetten. Ik wilde het optreden van 1992, met duizend drummers op de Maas, overtreffen. Dat is meer dan gelukt. Ik ben megatrots op alle deelnemers, van jong tot oud, amateur tot prof! En iedereen die dit heeft mogelijk gemaakt dankbaar. Drummen doet een ritme prikkelen en ik hoop dat dit concert de duizenden bezoekers heeft geïnspireerd”, aldus Zuiderwijk aan lokale media.

Guinness Book of Records

Iedereen met drumervaring, uit binnen- en buitenland, kon zich aanmelden voor het evenement. De slagwerkers waren ingedeeld in vier ’werelddelen’ en speelden op Europese en Amerikaanse drumstellen of snaredrums, Japanse taiko’s en tomtoms, Braziliaanse sambadrums en conga’s of Afrikaanse djembés. Zuiderwijk hoopt op een vermelding in het Guinness Book of Records.