Russen grijpen lokale verkiezingen aan om te protesteren tegen pensioenhervorming

door
Belga
Leestijd 2 min.

In een twintigtal steden verspreid over heel Rusland is vandaag, op de dag van de lokale en regionale verkiezingen, geprotesteerd tegen de pensioenhervorming. Bij die protesten werden volgens burgerrechtenportaal OVD-Info meer dan 150 mensen opgepakt. Het was Alexei Navalny, de meest prominente vijand van president Vladimir Poetin, die tot de protesten had opgeroepen. Hij zit momenteel een gevangenisstraf uit van dertig dagen voor het organiseren van openbare events zonder toestemming.

Bij deze lokale en regionale verkiezingen worden gouverneurs, plaatselijke vertegenwoordigers en andere verantwoordelijken verkozen voor verschillende regio's. Het zijn de eerste verkiezingen sinds de aankondiging van de zeer onpopulaire pensioenhervorming, midden juni. Die voorziet in de verhoging van de pensioenleeftijd tot 60 jaar voor vrouwen en tot 65 jaar voor mannen. Dat is volgens de beleidsmakers nodig om de "serieuze demografische problemen" waarmee Rusland te kampen heeft en de daarbijhorende druk op het pensioensysteem het hoofd te bieden.

De Wereldbank becijferde twee jaar geleden dat de levensverwachting voor mannen in Rusland 66 jaar bedraagt en voor vrouwen 77. Dat wil zeggen dat 43 procent van de mannen de leeftijd van 65 waarschijnlijk niet haalt.

Navalny is een grote tegenstander van de hervorming. "Achttien jaar lang hebben Poetin en zijn regering de begroting gebruikt voor dwaze projecten. Nu is er geen geld meer en rekruteert men gepensioneerden om de eindjes aan elkaar te knopen", stelde zijn team op sociale media.

Sinds de Russische premier Dmitri Medvedev de hervorming aankondigde, kreeg zijn populariteit een flinke knauw, net als die van Poetin.

bron: Belga