Miljardair koopt wereldberoemd wijndomein voor 87 miljoen euro per hectare

Miljardair koopt wereldberoemd wijndomein voor 87 miljoen per hectare
AFP / T. Wargo

De Amerikaans-Colombiaanse miljardair Alejandro Santo Domingo heeft 20% van de aandelen van de legendarische wijngaard Petrus in Pomerol gekocht. Voor 1 hectare grond telde hij maar liefst 87 miljoen euro neer. 

De aankoop zou al van vorig jaar dateren, maar het nieuws lekte nu pas uit in het wijnmagazine La Revue du Vin de France. De familie Moueix en de zakenman zouden het nieuws stil hebben gehouden om inmenging van de overheid te verwijden. Zo liep er recent nog deal mis Chinese Alibaba-eigenaar Jack Ma en het Bourgondische wijndomein Clos de Tart nadat overheidsinstanties weet kregen van de zaak.

30.000 flessen wijn

Petrus is één van de meest beroemde wijndomeinen in Zuid-Frankrijk en dat liet zich ook voelen aan de prijs. Jaarlijks worden er zo’n 30.000 flessen wijn verkocht en de totale waarde van het domein wordt geschat op 1 miljard euro. Om 20% van de 11 hectare te kunnen kopen, moest de Colombiaan maar liefst 200 miljoen euro neertellen in totaal. Opvallend, want BNP Paribas schat de waarde van de grond op slechts 3,5 miljoen euro per hectare. Niet dat Domingo hier wakker van zal liggen, zijn fortuin wordt geschat op 5 miljard euro. Twee jaar geleden verkocht hij nog zijn aandelen van brouwerij SABMiller aan AB InBev.