Parijs en Berlijn ijveren voor ‘digitaks’ op Eurogroep bijeenkomst EU-ministers

Parijs en Berlijn ijveren voor 'digitaks' op Eurogroep bijeenkomst EU-ministers
Parijs en Berlijn ijveren voor 'digitaks' op Eurogroep bijeenkomst EU-ministers

De EU moet niet wachten op mondiale afspraken over het belasten van internetbedrijven maar het nog dit jaar eens worden over de invoering van een Europese digitaks. Dat hebben de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire en zijn Duitse ambtsgenoot Olaf Scholz gezegd in een gemeenschappelijke verklaring op een informele bijeenkomst van de Europese ministers van Economie en Financiën in Wenen over een eerlijke belasting van de digitale economie.
Le Maire stelt voor om nieuwe EU-wetgeving over belasting voor techreuzen snel in te voeren en te vervangen door internationale regels zodra die er zijn. De internationale afspraken zouden moeten komen uit de OESO, het samenwerkingsverband van 36 welvarende landen. Dat kan echter nog jaren duren.

De belastingregels zijn in het internettijdperk achterhaald. Multinationals betalen winstbelasting in het land waar ze gevestigd zijn. Techreuzen als Amazon en Apple ontwijken belastingen door zich te vestigen in fiscaal aantrekkelijke landen terwijl ze enorme omzetten draaien in andere landen die door de vestigingsregel belastinginkomsten mislopen.

Bron: Belga