“Ongeschikte politiekandidaten” – klap voor imago

Ongeschikte politiekandidaten - klap voor imago

Als de aangehaalde voorbeelden kloppen van politiekandidaten die toch door de selectie raken ondanks een verleden als harddrugsmisdadiger of banden met Syriëstrijders, dan betekent dit een enorme klap voor het imago van de politie. “Een pure schande als dit klopt, maar ik vrees ervoor. Dit moet onderzocht worden”, aldus Joery Dehaes van ACV Politie. De vakbondssecretaris zegt geen concrete aanwijzingen te hebben over de aangehaalde voorbeelden, maar er zijn wel signalen dat er politiekandidaten slagen die niet het vereiste niveau halen. “Niet het vereiste niveau van motivatie, kennis of attitude”, aldus Dehaes.

De vakbond vindt het hoe dan ook onaanvaardbaar dat de lat voor politiekandidaten lager zou worden gelegd. “We krijgen signalen dat er los wordt omgesprongen met de selectieprocedure. We moeten inderdaad het tekort aan agenten oplossen, maar dit mag nooit ten koste gaan van de kwaliteit”.

Volgens de vakbond is één van de problemen de chronische onderbezetting van de rekruteringsdienst. “Er zijn elk jaar 8.000 à 9.000 kandidaten. Toch is men er niet in geslaagd dit jaar meer dan een zevenhonderdtal agenten aan te werven”.

bron: Belga