VTM-nieuwsdienst: Onvrede over “opofferen” Lataire

VTM-nieuwsdienst: Onvrede over "opofferen" Lataire

Dat de directie van Medialaan niet alleen de samenwerking met directeur Nieuws Kris Hoflack heeft beëindigd, maar ook met hoofdredacteur Nicholas Lataire, is volgens vakbondsbronnen de grote reden voor de onvrede op de VTM-nieuwsredactie. Vooral Koen Dries van het LBC is scherp. Volgens hem heeft Hoflack zich “deloyaal” opgesteld en is er bij een groot deel van het personeel “ongenoegen en onvrede” over het feit dat ook Lataire moet opstappen. De socialistische vakbond BBTK bevestigt die versie. Een andere bron zegt dan weer dat het verhaal genuanceerder is en dat het vasthouden aan Lataire ook geen oplossing was geweest voor een ander deel van de redactie. Binnen de VTM-nieuwsredactie sluimert al langer een conflict. Dat conflict mondde donderdag uit in een coup de théâtre. In De Morgen lekte een mail uit van dertien journalisten met kritiek en bezorgdheden over de gang van zaken bij VTM Nieuws.

Donderdagavond volgde een bericht van Medialaan dat Nicholas Lataire, hoofdredacteur van VTM Nieuws, en Kris Hoflack, directeur Nieuws, Medialaan verlaten. An Goovaerts, voorheen hoofdredacteur van de krant De Morgen, wordt aangesteld als tijdelijk hoofdredacteur. Die gang van zaken zorgde voor nog meer ongenoegen op de VTM-nieuwsredactie. Vrijdagmiddag opende nieuwsanker Freek Braeckman het nieuws met de aankondiging dat “het overgrote deel van de redactie van VTM Nieuws het fundamenteel oneens is met de manier waarop de directie de herschikking aanpakt van de hoofdredactie”.

Volgens vakbondsafgevaardigde Koen Dries (LBC) heeft die onvrede vooral te maken met het feit dat ook Lataire is moeten opstappen. Dries haalt fors uit naar Hoflack. “Er zijn al langer klachten tegen het functioneren van Hoflack als leidinggevende. Er was deze week ook beslist om het vertrouwen in hem op te zeggen. Hoflack is dat te weten gekomen en is op een deloyale manier in de tegenaanval gegaan. Hij heeft een brief laten lekken en heeft zo het bedrijf beschadigd. Dat daarbij door de directie nu ook een ‘innocent bystander’ als Lataire, die gesteund wordt door het overgrote deel van de redactie, wordt opgeofferd is de reden waarom er nu zoveel onvrede en ongenoegen is op de redactie”, aldus Dries. Hij noemt het ontslag van Lataire een “fundamentele vergissing” en “onbegrijpelijk”.

Jan Meeuwens (BBTK) bevestigt dat er bij het personeel veel ongenoegen leeft over de gang van zaken. “Men vindt het laagbijdegronds wat er gebeurd is. Eigenlijk ging Hoflack ontslagen worden, maar heeft die zitten natrappen. Lataire is daarvan het slachtoffer geworden”, aldus Meeuwens.

Een andere bron laat dan weer verstaan dat het verhaal genuanceerder is en dat het conflict op de redactievloer groter was dan de vakbonden laten uitschijnen. Hoflack ontslagen en Lataire behouden zou met andere woorden niet alles hebben opgelost. Iets wat Koen Dries (LBC) tegenspreekt: “Met de mensen die Hoflack steunen kan je misschien nog wel een Open Zafira of een Ford Galaxy vullen, maar de overgrote meerderheid steunt Lataire.”

bron: Belga