Toneelschrijfprijs 2018 is voor Eric de Vroedt en “The Nation”

De Nederlandse theaterauteur en regisseur Eric de Vroedt heeft de Toneelschrijfprijs 2018 ontvangen voor “The Nation”, een vijf uur durende theaterthriller over “de op hol geslagen Nederlandse multiculturele samenleving”. De Toneelschrijfprijs bekroont de beste Nederlandstalige toneeltekst die het afgelopen theaterseizoen voor het eerst gespeeld werd. Aan de prijs is een som van 10.000 euro verbonden. De Toneelschrijfprijs is een initiatief van de Taalunie, het Vlaams Fonds voor de Letteren, het Fonds Podiumkunsten en het Nederlands Letterenfonds. Op de erelijst staan onder meer Ilja Leonard Pfeijffer, Bernard Dewulf en Ramsey Nasr. De uitreiking van de editie 2018 vond vrijdag plaats tijdens het Theaterfestival in Antwerpen, waar de beste voorstellingen van vorig theaterseizoen in Vlaanderen en Nederland nog een keer hernomen worden.

Eric de Vroedt brak door met zijn project “mightysociety”, een combinatie van theater en maatschappelijke debatten over actuele kwesties. Sinds 2016 is hij artistiek leider van Het Nationale Theater in Den Haag. “The Nation” is een complexe marathonvoorstelling rond de ontvoering van een 11-jarige jongen met een diverse etnisch-culturele achtergrond en behandelt zowel dat persoonlijke verhaal als het politieke debat dat errond ontstaat.

“De manier waarop Eric de Vroedt maatschappelijke breuklijnen, politiek discours, flitsende nieuwsberichten, religieuze dogma’s en persoonlijke angsten als grondstof voor een vijf uur durend stuk gebruikt, is indrukwekkend”, luidt het in het juryverslag van de Toneelschrijfprijs 2018. “Alles waar je in de pers over leest, zit in deze caleidoscopische tekst verwerkt: radicaliserende jongeren, achterstandswijken, populisme, afbrokkelende traditionele partijen, ‘eigen volk eerst’, ‘meer of minder (kut)Marokkanen’, gated communities, de roep om meer blauw op straat, extreem marktdenken en doorgedreven mediatisering.”

“The Nation” wordt zondag nog eens opgevoerd tijdens het Theaterfestival in deSingel.

bron: Belga