Rode Duivels – Rode Duivels snijden in Schotland nieuwe campagne onder Martinez aan

Een oefenduel vrijdag in Glasgow tegen Schotland betekent voor de Rode Duivels het startschot van een nieuwe campagne na het succesvolle WK. Volgende week dinsdag gaat het al om de knikkers met een verplaatsing naar IJsland in de gloednieuwe Nations League. Bondscoach Roberto Martinez leidde België deze zomer op Russische bodem naar een historische bronzen medaille. Met dat succes op zak wil hij verder bouwen aan een team dat over twee jaar voor de hoofdprijs gaat op het EK. Na het WK werd gevreesd dat sterkhouders als Kompany, Fellaini en Dembélé vanwege hun leeftijd zouden afhaken maar voorlopig blijft iedereen van de WK-gangers op post. Voor het dubbelluik Schotland-IJsland mist Martinez wel een aantal geblesseerden, onder wie Kevin De Bruyne, Adnan Januzaj, Marouane Fellaini en Christian Benteke. Daardoor kwam er plaats vrij voor nieuwe gezichten Timothy Castagne, Leandro Trossard, Hans Vanaken en Birger Verstraete. Zij mogen dromen van een eerste cap. Of Nacer Chadli, die in Tubeke niet trainde, speelklaar raakt is nog afwachten.
Martinez toonde zich alvast tevreden over de nieuwkomers. “Hun attitude heeft me verbaasd. Die van álle Rode Duivels trouwens: er is geen sprake van verslapping na dat zware maar fantastische WK, iedereen heeft er zin in”, liet de bondscoach optekenen aan de vooravond van het duel tegen de Schotten. Veel wissels in zijn basiself is de Spanjaard niet van plan door te voeren. “Ik ben er nog niet uit, maar wees er maar zeker van dat er geen elf nieuwe namen op het wedstrijdblad zullen staan.”
In de technische staf van Martinez vallen er in het post-WK-tijdperk wel enkele verschuivingen te noteren. Graeme Jones vertrok als T2 waardoor Thierry Henry een plaats opschoof in de hiërarchie. De voormalige topspits flirtte met onder meer Bordeaux maar besloot toch bij de Belgische ploeg te blijven. Zijn plek als T3 werd ingenomen door Shaun Maloney, een 35-jarige Schot die Martinez nog onder zijn hoede had bij Wigan.
De partij in Hampden Park in Glasgow wordt vrijdag afgetrapt om 19u45 lokale tijd (20u45 in België).

bron: Belga