Filmfestival Oostende schiet vrijdag uit startblokken

De twaalfde editie van het Filmfestival Oostende (FFO) schiet vrijdagavond uit de startblokken. Openen doet FFO met een openingsgala en de première van Engel van Koen Mortier. Op 15 september volgt de slotapotheose met de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse filmprijzen. Hoewel het filmfestival nog vrij jong is, is hét filmevenement aan zee snel uitgegroeid tot een vaste waarde. Ieder jaar wint FFO aan belang en niet enkel steeds meer filmliefhebbers worden naar de kust gelokt maar ook internationale en wereldsterren laten zich graag zien in het “Cannes aan de Noordzee”, denk maar aan Pierce Brosnan en Adrian Brody. Dit jaar komen onder meer Matthias Schoenaerts, Jean-Claude Van Damme en Rupert Everett.
Openen doet FFO naar goede gewoonte met de première van een film van eigen bodem. Die eer is dit jaar (opnieuw) weggelegd voor Erwin Mortier met de film Engel, een bewerking van het boek “Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten” van Dimitri Verhulst, losjes gebaseerd op de laatste dagen van wielerheld Frank Vandenbroucke. FFO heeft een goede neus voor de openingsfilm want eerdere openers haalden achteraf tal van nationale en internationale prijzen.
Even traditiegetrouw is de Master, een gastcurator. Dat is dit jaar Matteo Simoni die met een eigen selectie van tien films komt rond het thema “vader en zoon”. Hij koos voor heel wat Italiaans werk, zoals het epos “La Meglio Gioventu”. Tientallen films zullen vertoond worden, waardoor enkele buitenlandse pareltjes die meedoen aan de internationale LOOK!-competitie. Maar er is meer dan alleen film, er zijn ook kortfilms en series, zoals een marathonuitzending van “De Dag”.
Heel speciaal dit jaar wordt de uitreiking van de Lifetime Achievement Award, aan maar liefst drie mensen die een grote rol hebben gespeeld in de filmgeschiedenis en België ook internationaal op de kaart wisten te zetten. Robbe De Hert, Raoul Servais en Harry Kümel zullen gelauwerd worden.
Eindigen doet FFO met de uitreiking van de Vlaamse Filmprijzen, stilaan beter bekend als de Ensors. ‘Cargo’ van Gilles Coulier, ‘Façades’ van Kaat Beels en ‘Le fidèle’ van Michaël R. Roskam maken de meeste kans om met een karrenvracht beeldjes naar huis te gaan.

bron: Belga