Driekwart meldingen van islamofobie bij CTIB komt van vrouwen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Collectief Tegen Islamofobie in België (CTIB) heeft vorig jaar 70 dossiers geopend voor gevallen van islamofobie. Voor het lopende jaar nadert de teller van de organisatie al de kaap van de 90 dossiers. Driekwart van de meldingen komt van vrouwen. Dat heeft het CTIB vandaag bekendgemaakt bij de voorstelling van zijn eerste jaarverslag. Het Collectief Tegen Islamofobie in België bestaat wel al sinds 2014, maar het is de eerste keer dat de organisatie kan uitpakken met een jaarverslag. De organisatie werkt nauw samen met het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia. Het CTIB heeft in 2017 zelfs 70 procent van zijn dossiers overgemaakt aan Unia.

Zo'n overdracht kan enkel met de toestemming van het slachtoffer. Dat is volgens eerstelijnsmedewerker Layla Azzouzi niet altijd evident omdat sommige slachtoffers een gebrek aan vertrouwen hebben in de instellingen. "Toch is het belangrijk dat Unia een zo duidelijk en betrouwbaarbeer mogelijk beeld krijgt van de reële omvang van de discriminatie".

Van de 202 gevallen van islamofobie die Unia in 2017 heeft geregistreerd, komt er een kwart van bij het CTIB. De Unia-cijfers wijzen op een daling van 18 procent tussen 2016 en 2017. Maar de cijfers van 2016 zijn natuurlijk ook beïnvloed door de context van de aanslagen. Volgens het CTIB blijft islamofobie aanwezig in België en is er sprake van gemiddeld één geval om de twee dagen.

Opmerkelijk is dat het slachtoffer in driekwart van de gevallen een vrouw is. "Dat heeft vaak te maken het dragen van de hoofddoek, maar niet alleen daarmee", zegt Layla Azzouzi.

bron: Belga