De Block eist “nultolerantie” voor alcohol tijdens zwangerschap

De Block eist "nultolerantie" voor alcohol tijdens zwangerschap

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) lanceert eind september een campagne om zwangere vrouwen ervoor te waarschuwen dat “het gebruik van alcohol schadelijk is voor de gezondheid van uw baby”. Dat berichten de kranten van Mediahuis vandaag en het nieuws wordt bevestigd op het kabinet van de minister. Het is de eerste keer dat de federale overheid op zo’n ondubbelzinnige manier aan zwangere vrouwen aanraadt om totaal geen alcohol meer te nuttigen, zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de borstvoeding nadien.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap geeft een hoger risico op aangeboren afwijkingen, een groeiachterstand, en bij een “aanzienlijk dagelijks gebruik” het foetaal alcohol syndroom (FAS) dat tot mentale achterstand, misvormingen in het gezicht en gedragsproblemen kan leiden.

Gynaecologen zijn een absolute voorstander van de campagne, al zijn ze minder streng. “Af en toe een glaasje alcohol kan voor ons, weliswaar met de zeer duidelijke nadruk op af en toe”, aldus dokter Johan Van Wiemeersch, vicevoorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie.

bron: Belga