Al 114 klachten over winkeliers die toeslag Bancontact blijven aanrekenen

Al 114 klachten over winkeliers die toeslag Bancontact blijven aanrekenen

De Economische Inspectie heeft al 114 klachten ontvangen over winkeliers die toch nog een toeslag blijven aanrekenen voor elektronische betalingen. Dat meldt “De inspecteur” op Radio 2 vanochtend. Sinds 9 augustus mogen handelaars geen extra kosten meer aanrekenen voor het gebruik van bankkaarten. Minister voor Consumentenzaken Kris Peeters zegt te begrijpen dat niet elke handelaar meteen op de hoogte is, en heeft zijn administratie daarom de opdracht gegeven om de sector zo veel mogelijk te sensibiliseren. “De volgende maanden zullen er echter ook controles komen”, aldus Peeters. “De boetes kunnen oplopen van 2.000 tot 800.000 euro.”

Ook sommige internetbedrijven bezondigen zich nog aan de praktijk. “De wet geldt in heel Europa, dus buitenlandse internetshops kunnen zich niet verschuilen achter een uitzondering”, legt Peeters uit. Zo loopt er op dit moment al een onderzoek tegen Takeaway.com. Die site blijft een toeslag van 1 euro aanrekenen voor een Bancontact-betaling.

Volgens Peeters is een handelaar niet verplicht om betaalkaarten te aanvaarden. “Alleen cash mag ook, maar als ze een kaart aanvaarden is een toeslag uit den boze”, aldus de minister.

bron: Belga