Vuelta: Geniez sprint sneller dan Belgen, Jesus Herrada is nieuwe leider

Vuelta: Geniez sprint sneller dan Belgen

De Fransman Alexandre Geniez (AG2R La Mondiale) heeft de twaalfde etappe in de wielerronde van Spanje op zijn naam geschreven. Hij was op het golvende parcours in Galicië de beste na 181,1 km af tussen Mondonedo en Manon. De Spanjaard Jesus Herrada (Cofidis) is de nieuwe leider.
Achttien renners kleurden de rit met een lange ontsnapping. Bij hen met Thomas De Gendt en Victor Campenaerts (Lotto Soudal), Dries Devenyns (Quick-Step Floors) en Dylan Teuns (BMC) vier Belgen. Zij verzamelden een maximale voorsprong van zo’n twaalf minuten op het peloton met rode trui Simon Yates (Mitchelton-Scott) en mochten het onder elkaar uitmaken voor de ritzege.

Nog voor de leiders de laatste 20 km aansneden, spatte de kopgroep uit elkaar. Acht renners, bij wie Devenyns, Campenaerts en Teuns, gingen in de aanval. In de slotkilometers werd voorin slag om slinger gedemarreerd. Uiteindelijk sprintte een vijftal om de zege. Geniez won voor de Nederlander Dylan van Baarle (Sky) en de Oekraïner Mark Padun (Bahrain Merida). Teuns werd vierde, Campenaerts vijfde. Devenyns kwam als achtste over de streep (op 0:48), De Gendt als negende.

Het peloton kwam binnen op 11:40 van Geniez. Daardoor moest Yates zijn rode leidersshirt afstaan aan Herrada. Hij telt 3:22 achterstand op Herrada. Morgen/vrijdag is het woord aan de klimgeiten. Dan legt het peloton 174,8 km af met start in Candas en aankomst bergop op La Camponera (1e cat.).

bron: Belga