VUB-biologen ontdekken feromoon dat watersalamander onweerstaanbaar maakt

door
Belga
Leestijd 1 min.

Biologen van het Amphibian Evolution lab van de Vrije Universiteit Brussel hebben bij de watersalamander een nieuw feromoon ontdekt dat hem onweerstaanbaar maakt voor de partner. Ook het ontstaan van het feromoon werd uit de doeken gedaan. De bevindingen van de VUB-biologen worden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology. Bij watersalamanders bestaat er geen fysiek contact tussen de partners tijdens de voortplanting, want mannetjes van die salamanders maken gebruik van seksferomonen. Om het vrouwtje voor zich te winnen, produceren ze een onweerstaanbare geur, een mengeling van wateroplosbare eiwitten die ze al wapperend met hun staart naar de neus van het vrouwtje sturen.

Hoewel de voorouders van salamanders al meer dan 300 miljoen jaar gebruik maken van feromonen om te verleiden, ontdekten de VUB-biologen een verandering in het DNA waardoor een genproduct, namelijk een eiwit met een bepaalde functie in interne organen, plots betrokken werd in het verleidingsproces. Een verdubbeling van dit gen zorgde ervoor dat de ene kopie zijn oorspronkelijke functie kon behouden en de andere kopie tot uitdrukking in de feromoon-producerende klieren van salamandermannetjes.

"Het net ontdekte feromoon maakte initieel deel uit van een groter eiwit, maar enkel het stukje dat bijzonder stabiel en compact bleek te zijn heeft het tot feromoon gemaakt", vertelt professor Franky Bossuyt, promotor van het doctoraat dat het nieuwe feromoon aan het licht bracht.

Het bestaan van een dergelijk feromoon bij de mens is nog altijd niet bewezen.

bron: Belga