Politiek reageert afwijzend op Schild & Vrienden

Politiek reageert afwijzend op Schild & Vrienden

Verschillende politici hebben op twitter al gereageerd op de Pano-reportage over de conservatieve organisatie Schild & Vrienden. “Je zou ermee kunnen lachen. Je zou het kunnen wegzetten als domheid. Maar dat zou minimaliseren zijn. Dit is iets om ons echt zorgen over te maken. Niet mijn Vlaanderen”, reageerde CD&V-voorzitter Wouter Beke. Zijn partijgenote en minister van Onderwijs Hilde Crevits zegt “diep geraakt” te zijn. “De hele week ging het (terecht) over het niveau en lat van ons onderwijs. Vanavond (na de uitzending woensdagavond, red.) wordt opnieuw pijnlijk duidelijk dat we bovenal nood hebben aan burgerschap. In eindtermen & nog meer in realiteit, als samenleving”, zei ze op twitter.

“Geen respect voor andersdenkenden, vrouwen, mensen met kleur… Dromen van knokploegen en stoer doen met wapens. Heldhaftig lachen met stervende baby’s. En dan de mond vol hebben over Westerse waarden? Dat is het soort schild en vrienden dat niemand nodig heeft. Zoek hulp!”, zegt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir.

Groen-voorzitter Meyrem Almaci zegt “dat dit niet zonder gevolgen mag blijven”. Haar Open Vld-collega Gwendolyn Rutten zit op dezelfde lijn. “Fascisme dringt door tot in het hart van de universiteit en de jeugdraad. Dit kan niet zonder gevolgen blijven. Optreden met alle juridische middelen die er zijn”, tweet ze.

In De Morgen en Het Laatste Nieuws reageert N-VA-woorvoerder Joachim Pohlmann op de reportage. “Als deze praktijken plaatsvinden bij Schild & Vrienden – en wij hebben geen indicatie om aan te nemen dat dat niet zo zou zijn – dan is dat walgelijk en al te gortig”, zegt hij in de kranten. Met N-VA-kandidaten die actief zijn bij Schild & Vriend zal een gesprek worden aangegaan. “Je moet natuurlijk eerst luisteren naar hun verhaal en wat daar gaande is, maar daarna zullen wij de gepaste stappen ondernemen”.

bron: Belga