Parket vordert 20 jaar cel voor vroegere Zuid-Koreaanse president wegens corruptie

Parket vordert 20 jaar cel voor vroegere Zuid-Koreaanse president wegens corruptie

Het Zuid-Koreaanse parket heeft vandaag een celstraf van 20 jaar geëist tegen voormalig president Lee Myung-bak, die vervolgd wordt voor corruptie. De 76-jarige Lee Myung-bak, die president was tussen 2008 en 2013, werd in april in verdenking gesteld van corruptie, machtsmisbruik, verduistering en belastingontduiking.

Hij zou 11 miljard won (8,4 miljoen euro) aan smeergeld hebben ontvangen tussen eind 2007, toen hij verkozen werd, en 2012. Zo zou hij omgekocht zijn door technologiegigant Samsung om gratie te verlenen aan directeur Lee Kun-hee, die veroordeeld werd voor belastingontduiking. Samsung en de ex-directeur ontkennen die beschuldiging. Daarnaast zou Lee Myung-bak geld ontvangen hebben van het geheim fonds van de Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten (NIS), en zou in totaal 3,5 miljard won zijn overgemaakt door zakenlieden, een politicus en een boeddhistische monnik, in ruil voor gunsten.

Naast een celstraf van 20 jaar heeft het parket boetes ter waarde van 26,1 miljard won (20 miljoen euro) gevorderd.

Lee is een van de vier nog levende Zuid-Koreaanse presidenten, die allen in verdenking gesteld of veroordeeld werden voor corruptie. Vaak volgen de beschuldigingen op politieke onenigheden. Ex-presidente Park Guen-Hye – de opvolgster van Lee – werd in augustus nog veroordeeld tot 25 jaar cel voor onder meer corruptie.

Lee zelf liet weten “beledigd” te zijn door de beschuldigingen, en heeft verklaard dat de getuigenissen van zijn naasten en zijn medewerkers verzonnen werden.

Het vonnis volgt in oktober.

bron: Belga