"Engie is en blijft diep verankerd in België"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Energiereus Engie is diep verankerd in België en wil dat ook in de toekomst blijven doen. Dat heeft CEO Isabelle Kocher gezegd. De multinational verzekert ons land zich aan zijn verantwoordelijkheden te zullen houden. Kocher - volgens zakenblad Fortune de op twee na machtigste vrouw ter wereld - sprak een zaal vol ondernemers toe tijdens een lunchgesprek op de zetel van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Ze heeft sinds 2016 de teugels in handen bij Engie, als opvolger van Gérard Mestrallet.

De topvrouw van de Franse energiemultinational herinnerde aan de diepe wortels van Engie in ons land, al ruim honderd jaar lang, via onder meer Electrabel en Tractebel. Een verankering, verzekerde Kocher, waar het bedrijf ook in de toekomst wil blijven aan vasthouden. Engie - eigenaar van de zeven kerncentrales die ons land telt - heeft 16.000 werknemers in België en werft er dit jaar opnieuw duizend aan.

Over de toekomst van de kerncentrales - goed voor 50 à 60 procent van de onze stroomproductie, zo liet ze meermaals vallen - in ons land sprak ze zich niet uit. Wel verzekerde ze dat Engie zich niet aan zijn verplichtingen, uit het verleden, heden en de toekomst, zal onttrekken: een verwijzing naar het nucleair passief of de toekomstige kostelijke ontmanteling van de kerncentrales. Ze wees ook op de 200 miljoen euro die Engie jaarlijks in het onderhoud van de centrales steekt en de 1,3 miljard euro investeringen voor de verlenging van de oudste centrales.

bron: Belga