Nederlandse versie van “Mein Kampf” van Hitler ligt in de winkels

De wetenschappelijke nieuwe vertaling in het Nederlands van Adolf Hitlers “Mein Kampf” ligt vanaf vandaag in de boekenwinkels. “Mijn strijd” is een uitgave van de Nederlandse uitgeverij Prometheus, telt meer dan 800 bladzijden en kost 49,99 euro. Alle hoofdstukken zijn van een inleiding en wetenschappelijke duiding voorzien. Sinds 1 januari 2016 waren de auteursrechten van “Mein Kampf”, dat Hitler in 1924-1925 schreef toen hij in de gevangenis zat voor een mislukte staatsgreep en waarin hij zijn bedoelingen ontvouwde, publiek domein. Na het overlijden van Hitler waren ze in handen gekomen van de deelstaat Beieren.

“Mein Kampf” was sinds de Tweede Wereldoorlog in Nederland niet meer te koop. In 2016 verscheen in Duitsland een nieuwe, wetenschappelijke editie, waarop Prometheus besloot dat het ook in Nederland tijd was om lezers hier op een verantwoorde wijze kennis te laten maken met het boek. Ook het feit dat het “vaak in dubieuze edities” op internet te vinden is, speelde een rol. “In deze kritische uitgave wordt Mein Kampf niet alleen in de historische context geplaatst, maar worden ook de talloze mythen en leugens erin ontmaskerd”, aldus de uitgeverij.

Volgens Esther Voet, hoofdredacteur van het Nederlandse Nieuw Israëlietisch Weekblad, is het relevant dat de Nederlandse versie met context wordt gepresenteerd omdat het historisch besef aan het verminderen is. “Overal op internet is het boek beschikbaar en dan is het vooral van belang dat de lezer goede uitleg krijgt”, aldus Voet.

bron: Belga