Israël geeft groen licht voor vernietiging bedoeïenendorp op Westelijke Jordaanoever

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Israëlisch Hooggerechtshof heeft vandaag groen licht gegeven voor de vernietiging binnen de zeven dagen van het bedoeïenendorp Khan al-Ahmar op de Westelijke Jordaanoever. Het hof wees verzet van bewoners tegen de vernietiging af. Khan al-Ahmar bevindt zich ten oosten van Jeruzalem nabij Israëlische kolonies, in het strategische gebied E1 dat de Westelijke Jordaanoever in een noordelijke en zuidelijke helft verdeelt. Het bevindt zich op de zestig procent van het gebied dat nog volledig onder Israëlische controle staat.

De joodse staat wil de 180 inwoners van het dorp laten huisvesten op een stuk grond enkele kilometers verder. Naar Israëlische lezing is het dorp illegaal gebouwd. Critici repliceren dat het voor Palestijnen nagenoeg onmogelijk is een bouwvergunning te krijgen.

Europese regeringen, de VN en ngo's hebben druk uitgeoefend tegen de vernietiging van het dorp. Het argument luidt dat de joodse staat de kolonies nog kan uitbreiden en door de verdeling van de Westelijke Jordaanoever in twee delen de stichting van een eventuele onafhankelijke Palestijnse staat nog meer kan bemoeilijken.

Bij protest tegen de ontruiming raakten in juli 65 mensen gewond. De Israëlische defensieminister Avigdor Lieberman heeft de beslissing van het Hooggerechtshof "moedig" genoemd.

bron: Belga