Werken voor box-in-the-box in Brussels justitiepaleis begonnen

Werken voor box-in-the-box in Brussels justitiepaleis begonnen

In het Brusselse justitiepaleis wordt sinds enkele weken werk gemaakt van de zogenaamde box-in-the-box, de hoogbeveiligde zone voor processen met een groot veiligheidsrisico. Het project werd acht jaar geleden gelanceerd door toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) en wordt nu eindelijk in uitvoering gebracht. De werken zouden ongeveer een jaar duren en de kostprijs wordt geraamd op 4,2 miljoen euro, exclusief btw. De box-in-the-box werd in 2010 al aangekondigd, nadat er zich in het justitiepaleis verschillende veiligheidsincidenten hadden voorgedaan waarbij gedetineerden ontsnapt waren, al dan niet met de hulp van gewapende handlangers die het gebouw ongestoord hadden kunnen binnenkomen. Sindsdien, en dan vooral naar aanleiding van de terreurdreiging begin 2015, werd de toegang tot het paleis strenger gecontroleerd. De werkzaamheden voor het box-in-the-box-project, die oorspronkelijk aangekondigd waren voor 2012, gingen echter pas deze zomer van start.

“Het project bestaat uit de inrichting van vier hoogbeveiligde zittingszalen voor de behandeling van correctionele zaken”, zegt Johan Vanderborght, communicatieverantwoordelijke van de Regie der Gebouwen. “In een binnenkoer van het gerechtsgebouw wordt een volume dat werd bijgebouwd in de jaren vijftig-zestig, afgebroken en vervangen door een nieuw modulair volume met vier hoogbeveiligde zittingszalen. De circulatiewegen voor het publiek, de magistraten en de gedetineerden zullen volledig van elkaar gescheiden zijn. De werken zullen ongeveer één jaar in beslag nemen, van september 2018 tot september 2019. De investering bedraagt ongeveer 4,2 miljoen euro, btw niet inbegrepen.”



bron: Belga