Universiteit Gent gaat risicoinschatting bij 200 fietsende kinderen testen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Onderzoekers van de Universiteit Gent zullen dit najaar 200 kinderen aan een test onderwerpen om hun risicoinschatting en reflexen bij onveilige verkeerssituaties te testen. Een hoogtechnologische opstelling met een VR-bril, uitgerust met sensoren die de oogbeweging volgen, kan uitlezen hoe ze op een specifiek gevaar reageren. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts, die 175.000 euro heeft vrijgemaakt voor het project, werd vandaag aan een eerste test onderworpen.

Een fiets op rollen wordt voor de test aan een computer verbonden, waarop die gevaarlijke situaties in een VR-bril projecteert. In de bril volgen de sensoren de oogbeweging, zodat de onderzoekers weten voor welke gevaren de fietser aandachtig is. "Het gevaar schuilt achter elke hoek", zegt Weyts. "Als fietser moet je anticiperen op elke verkeerssituatie. Daar begin je best zo vroeg mogelijk mee."

Eens de technologie helemaal op punt staat, is het de bedoeling dat de gevaarherkenning bij kinderen in kaart wordt gebracht. Daarvoor zullen 200 kinderen 10 tot 12 sessies ondergaan van 25 minuten. Een half jaar later worden de langetermijneffecten op de risicoperceptie bij die kinderen gemeten.

De onderzoekers zien grote mogelijkheden voor virtuele realiteit, een technologie die steeds vaker voor educatieve doeleinden wordt gebruikt. Zo worden in het buitenland gelijkaardige projecten gebruikt voor training van jonge voetgangers en beginnende autobestuurders. Bedoeling is om de Gentse VR-opstelling na haar ontwikkeling op grote schaal beschikbaar te maken in Vlaamse scholen.

bron: Belga