Red Flames mogen van eerste WK blijven dromen na winst tegen Italië

Red Flames mogen van eerste WK blijven dromen na winst tegen Italië

De Belgische nationale vrouwenvoetbalploeg heeft zich vanavond verzekerd van een stek in de play-offs van de kwalificaties voor het WK van komend jaar in Frankrijk. In het King Power aan Den Dreef Stadion in Leuven wonnen de Red Flames van bondscoach Ives Serneels op de achtste en laatste speeldag in groep 6 met 2-1 van Italië, dat al zeker was van de groepswinst. Daarmee zijn ze meteen ook zeker van een stek bij de beste vier tweedes, die dit najaar strijden om het achtste en laatste Europese ticket. Vrijdag wordt daarvoor geloot in het Zwitserse Nyon.

In hun groep eindigen de Red Flames met 19 punten op de tweede plaats, achter Italië (21), dat in Leuven wel zijn eerste puntenverlies liet noteren – al stond er voor hen dus niets meer op het spel. De groepswinnaars stoten rechtstreeks door.

Door het vroege aanvangsuur – alle wedstrijden in Europa waarin nog iets op het spel stond moesten op hetzelfde tijdstip van start gaan – waren er slechts een drieduizendtal fans naar Leuven afgezakt en zij zagen de Flames met de nodige schwung aan de wedstrijd beginnen en de bezoekers uit Italië meteen bij de keel grijpen. Zonder de geblesseerde Heleen Jaques en met Nicky Evrard in doel als vervangster van de net uit blessure teruggekeerde Justien Odeurs werd het spel goed breed gehouden en deden onze landgenotes de bezoekers bijna bij elke tegenstoot pijn. Vooral de linkerflank van de Squadra werd daarbij onder vuur genomen en twee keer stond Davinia Vanmechelen op de juiste plaats om het af te maken.

Italië had dan weer een strafschop nodig om te scoren, na een overtreding van Davina Philtjens. Cristiani Girelli stuurde Evrard op het halfuur van op de stip de verkeerde hoek uit en legde zo de gelijkmaker tegen de netten. Bij de eerste tegenstoot klommen de Flames nadien weer verdiend op voorsprong en met een 2-1 mochten ze ook gaan rusten.

Dat was een linke tussenstand, al kon Italië nooit de indruk geven dat het de thuisploeg uit verband zou kunnen spelen. De speelsters zaten al met hun gedachten bij de start van de competitie, zo leek het wel. Serneels speelde op veilig en bracht met Maud Coutereels wat meer defensieve zekerheid in, maar in de laatste minuut van de reguliere speeltijd liep het toch nog bijna fout en was er een goede redding van Evrard nodig om de zege en de WK-droom vast te houden.

bron: Belga