Kwal. WK voetbal (v) – Ives Serneels ziet “historische kwalificatie voor WK-barrages”

Kwal. WK voetbal (v) - Ives Serneels ziet "historische kwalificatie voor WK-barrages"

Emotionele taferelen, dinsdagavond in Leuven na de 2-1 zege tegen Italië op de slotspeeldag in groep 6 van de WK-kwalificaties. De Red Flames verzekerden zich daarmee van een stek in de barrages en dus blijft de WK-droom levend. “Dit is historisch want het is nooit eerder gebeurd in de geschiedenis van het Belgische vrouwenvoetbal. En dan nog in een groep met drie EK-landen, dat mag gezien worden. Iedereen mag daar fier op zijn”, vertelde bondscoach Ives Serneels na afloop.
De Red Flames grepen de Italianen meteen bij de keel en losten die greep niet meer gedurende de hele wedstrijd. Toch bleef het spannend, met een 2-1 op het scorebord. “We spelen misschien wel de beste match sinds ik bondscoach ben. Negentig minuten controle, één kans weggeven, maar toen had de wedstrijd al beslist moeten zijn. Die strafschopfase wil ik nog eens terugzien, maar we moeten daar niet te veel naar kijken. We hebben gewoon op alle gebied – qua voetbal en organisatie, balbezit en -verlies – bijna de perfecte wedstrijd gespeeld en we wisten dat het nodig was tegen een topland als Italië.”
Tegen de Squadra toonden de Belgische voetbalvrouwen hun tactische flexibiliteit. Er werd met drie spitsen gestart en dat bleek ook de juiste keuze. Bij elke tegenaanval was het alle hens aan dek bij de Italianen. “Janice Cayman, Tessa Wullaert en Davinia Vanmechelen zorgden voor gevaar voorin. Ik had nog twee mensen kort daarbij met Julie Biesmans en Tine De Caigny en dan Missipo als controleur.”
Als de Flames gedurende de hele campagne het niveau van dinsdagavond hadden gehaald, was misschien de eerste plaats in de groep en de rechtstreekse kwalificatie wel mogelijk geweest. “Daar kun je over blijven praten. Voor mij is het positief dat de groep die gemiste rechtstreekse kwalificatie heeft kunnen afsluiten na die moeilijke wedstrijden in april. Toen dachten er nog heel weinig mensen dat de Flames barrages zouden spelen”, besloot de bondscoach.

bron: Belga