Geweld Syrië – Trump waarschuwt Syrië, Rusland en Iran voor “menselijke tragedie” in Idlib

Geweld Syrië - Trump waarschuwt Syrië
Geweld Syrië - Trump waarschuwt Syrië

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Syrië en zijn bondgenoten Rusland en Iran maandag gewaarschuwd voor een “humanitaire vergissing” als ze Idlib “roekeloos” zouden aanvallen. De noordwestelijke Syrische provincie is het laatste rebellenbolwerk in het land, waartegen het regeringsleger een offensief plant. “President Bashar al-Assad van Syrië mag de provincie Idlib niet roekeloos aanvallen. De Russen en Iraniërs zouden een grove humanitaire vergissing begaan om deel te nemen aan deze potentiële menselijke tragedie. Honderdduizenden mensen kunnen gedood worden. Laat dat niet gebeuren!”, zegt Trump op Twitter.
Idlib valt momenteel voor een groot deel onder de controle van Tahrir al-Sham, een fusie tussen een vijftal rebellengroeperingen waaronder Jabhat Fateh al-Sham (het voormalige aan al-Qaida gelinkte al-Nusra Front). Het regime van president Bashar al-Assad dreigt met een grootschalig offensief om de provincie te zuiveren van de “terroristen”. De Verenigde Naties en de hulporganisaties ter plaatse waarschuwen dat zo’n militaire operatie tot een humanitaire ramp zou leiden. In de regio leven namelijk ongeveer 3 miljoen burgers.
Maandag beloofde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif nog de steun van Iran tijdens een bezoek aan de Syrische hoofdstad Damascus. “Het is het legitieme recht van de Syrische regering om tot het eind tegen de terroristen te vechten en het land daarvan te zuiveren”, luidde het.
De Iraanse president Hassan Rohani zal vrijdag met zijn ambtgenoten uit Rusland en Turkije, Vladimir Poetin en Recep Tayyip Erdogan, in Teheran overleggen over de toestand in Syrië. Terwijl Rusland, net als Iran, een bondgenoot is van Assad, ondersteunt Turkije bepaalde rebellengroepen. Gehoopt wordt dat tijdens dat overleg een oplossing wordt gevonden voor de situatie in Idlib.

Bron: Belga