Filipijns president Duterte beveelt aanhouding van politieke tegenstander

Filipijns president Duterte beveelt aanhouding van politieke tegenstander
Filipijns president Duterte beveelt aanhouding van politieke tegenstander

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen één van zijn grootste tegenstanders in het parlement. Antonio Trillanes is al de tweede senator die dreigt achter tralies terecht te komen. Trillanes houdt zich momenteel op in de Senaat, om zijn arrestatie te vermijden. Hij is één van Duterte’s felste critici. Zo heeft Trillanes de president al verschillende keren openlijk op de vingers getikt voor zijn meedogenloze “war on drugs”, en beschuldigde hij de controversiële Duterte al van corruptie.

Duterte richtte zijn pijlen op Trillanes toen hij zijn zoon, Paolo, er openlijk van beschuldigde een grote hoeveelheid methamfetamines het land in te hebben gesmokkeld. Hij vroeg daarop de aanhouding van het parlementslid, officieel omdat de amnestie die hij in 2010 kreeg voor zijn rol in de pogingen tot staatsgreep tegen toenmalig presidente Gloria Arroyo in 2003 en 2007, nietig is verklaard. Trillanes had als jonge marineofficier meegeholpen aan die pogingen, maar kreeg van Duterte’s voorganger Benigno Aquino amnestie. Die is door Duterte ingetrokken.

De oppositie noemt het aanhoudingsbevel “politiek gemotiveerd”, en ziet overeenkomsten met de arrestatie van senatrice Leila de Lima in februari vorig jaar. Ook zij was een grote tegenstander van de president. Trillanes zelf noemt de zaak “een duidelijk voorbeeld van politieke vervolging”. “Ik zal niet opgeven”, klinkt het.

Bron: Belga