Brand in Nationaal Museum van Brazilië: collectie bijna volledig verwoest

Brand in Nationaal Museum van Brazilië: collectie bijna volledig verwoest
Brand in Nationaal Museum van Brazilië: collectie bijna volledig verwoest

Bij de verwoestende brand in het Nationaal Museum van Brazilië in Rio de Janeiro is zo goed als de hele collectie in vlammen opgegaan. Dat berichtten lokale media maandag. Ondertussen komt er heel wat kritiek op het beheer van het museum. De Unesco, de organisatie van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met onder meer cultuur, heeft al haar hulp aangeboden. Het Nationaal Museum van Brazilië is het oudste museum van het Zuid-Amerikaanse land. Het werd opgericht in 1818 en bestaat in zijn huidige vorm sinds 1892, toen de collectie werd verhuisd naar het paleis van São Cristóvão, de residentie van de Portugese koninklijke en later de Braziliaanse keizerlijke familie. Zondagavond brak een grote brand uit in het gebouw.
Het museum bezat een grote geologische, botanische, paleontologische en archeologische collectie, met ongeveer 20 miljoen museumstukken. Volgens lokale media vernielde de verwoestende brand zo goed als de hele collectie. “Dit is 200 jaar van werk van een wetenschappelijk instituut, het belangrijkste van Latijns-Amerika. Alles is vernietigd”, zei museummedewerker Marco Aurelio Caldas aan Agencia Brasil. Een van de weinige dingen die de vlammen hebben overleefd, is de verzameling meteorieten, die resistent zijn tegen hoge temperaturen.
De Unesco heeft al haar hulp aangeboden, zo zei directeur-generaal Audrey Azoulay maandagavond in Parijs. Azoulay betreurt het verlies van een “onschatbaar cultureel erfgoed van de gehele mensheid”. De Unesco kan volgens de voormalige Franse minister van Cultuur helpen met haar expertise in onder andere de bescherming en de bewaring van het cultureel erfgoed.

Bron: Belga