ACOD breidt blokkade sluizen nog uit

ACOD breidt blokkade sluizen nog uit
ACOD breidt blokkade sluizen nog uit

Door de acties van de socialistische ambtenarenbond ACOD is een groot deel van het binnenvaartverkeer naar (de havens van) Antwerpen en Gent vandaag onmogelijk, zo bevestigt algemeen vakbondssecretaris Jan Van Wesemael. De vakbond blokkeert sinds gisterenavond een aantal sluizen (Wijnegem, Hasselt, Diepenbeek en Ham). Vanochtend werd de actie uitgebreid naar de sluizen van Evergem en Oudenaarde en later op de dag zouden ook de sluizen in Brugge en in Menen nog geblokkeerd worden. De actie is gericht tegen de hervorming van het ambtenarenstatuut, zoals de Vlaamse regering net voor de zomervakantie bekendmaakte. De jongste weken werden al gelijkaardige acties gevoerd, waarbij telkens enkele sluizen werden geblokkeerd. Sinds gisterenavond worden de sluizen van Wijnegem, Hasselt, Diepenbeek en Ham op het Albertkanaal gedurende 24 uur niet bediend. Vanochtend breidde de actie uit naar de sluis van Evergem (knooppunt Schelde en Leie) en van Oudenaarde (Schelde). “Hierdoor is er geen binnenvaartverkeer meer mogelijk naar de haven van Antwerpen en naar Nederland”, klinkt het in vakbondskringen. Ook de haven van Gent zou hinder ondervinden. De precieze impact blijft onduidelijk.

De vakbond is bovendien van plan om later op de dag, bij de shiftwissel, ook het werk neer te leggen aan de sluizen van Brugge en Menen. Dan wordt ook de toevoer naar de haven van Zeebrugge geblokkeerd. “We kiezen voor enkele strategische plaatsen. Er staan stakingsposten opgesteld en het meeste van ons personeel zit vandaag thuis”, aldus Van Wesemael.

Hoe het verder moet in het conflict met bevoegd minister Liesbeth Homans blijft onduidelijk. Gisterenavond liet de ACOD-secretaris verstaan dat hij voort actie wil voeren tot de voorstellen voor àlle Vlaamse ambtenaren van tafel worden gehaald. Van Wesemael beklemtoont ook dat zijn vakbond tot nu toe gekozen heeft voor acties die de burger ontzien. “Maar misschien komen er in de toekomst andere acties.”

Op 24 september is er nieuw overleg met de Vlaamse regering. De agenda voor die vergadering is nog niet bekend.

Bron: Belga