Luchtverkeersleiders moeten niet langer naar buitenland voor opleiding

door
Belga
Leestijd 2 min.

Wie luchtverkeersleider wil worden, moet niet langer bereid zijn een aantal maanden naar het buitenland te trekken voor zijn of haar opleiding. Die vindt voortaan plaats op de site van Belgocontrol in de Vlaams-Brabantse gemeente Steenokkerzeel, waar vandaag een opleidingscentrum in gebruik werd genomen. Het nieuwe centrum, "Entry Point North Belgium", is een joint venture tussen Belgocontrol en de Scandinavische opleidingsacademie Entry Point North (EPN). De opening ervan werd bijgewoond door minister van Mobiliteit François Bellot (MR).

Tot nu toe moesten luchtverkeersleiders in wording ettelijke maanden - "soms tot een jaar", dixit Anne Kathrine Jensen, de CEO van EPN - lessen gaan volgen in Zweden. Voortaan kunnen ze hun volledige opleiding in eigen land afwerken. Ze hebben in Steenokkerzeel onder meer een 360 graden-verkeerstorensimulator ter beschikking.

Belgocontrol-topman Johan Decuyper beaamt dat er een sociaal aspect zit aan de keuze om op de eigen site opleidingen te organiseren, maar het gaat er ook om "de competenties in eigen huis te houden". "Dankzij de academie zal Belgocontrol zijn personeel opleidingen van de hoogste kwaliteit kunnen blijven aanbieden", zegt de CEO.

Het opleidingscentrum is de eerste joint venture voor de luchtverkeersleider, een bewuste keuze. "We zijn een kleine speler in Europa, maar dankzij strategische partnerschappen willen we een belangrijke positie innemen", aldus nog Decuyper.

Twintig luchtverkeersleiders in opleiding, die al een deel van hun training in Malmö kregen, krijgen maandag voor het eerst les in Steenokkerzeel. Ook buitenlandse klanten zullen er terechtkunnen. Zo zullen in november opleidingen starten voor Luxemburgse luchtverkeersleiders. Daarnaast worden er ook ingenieurs, technici, meteorologen ... opgeleid en bijgeschoold.

België is het zesde land waar EPN opleidingssites heeft.

bron: Belga