Brusselse regering maakt één miljoen vrij voor nieuw schoolstratenfonds

Brusselse regering maakt één miljoen vrij voor nieuw schoolstratenfonds

Brussels minister voor Leefmilieu Céline Frémault, minister van Mobiliteit Pascal Smet en staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets hebben dinsdag samen het nieuwe schoolstratenfonds van de Brusselse regering voorgesteld. In het fonds zit één miljoen euro om gemeenten te stimuleren om jaarlijks een 50-tal schoolstraten te creëren. De luchtkwaliteit en verkeersveiligheid rond scholen is een hot topic geworden, maar gemeenten roepen nog vaak budgettaire redenen in die hen tegen houden om schoolstraten in te stellen die ’s ochtends en ’s avonds afgesloten zijn voor het verkeer. Het schoolstratenfonds moet die twijfel wegnemen en gemeenten motiveren om met projectvoorstellen te komen.

“Schoolstraten moeten de norm zijn. Het bewustzijn is het afgelopen jaar enorm gestegen dankzij de vele acties van de ouders aan de schoolpoort”, stelt staatsecretaris Debaets.

Minister Fremault beseft dat de thema’s luchtkwaliteit en verkeersveiligheid niet weg te denken zijn in de aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen en ziet daarin mogelijkheden ontstaan. “In vele gemeenten is er vraag naar nieuwe mobiliteitsplannen en na de verkiezingen kunnen maatregelen zoals schoolstraten hierin geïntegreerd worden”, aldus Fremault.

De schoolstraten moeten tegelijkertijd een aanzet zijn om de auto minder of niet meer te nemen. “Eén straat sluiten betekent dat je soms de verkeersdruk verlegt naar omliggende straten. Er moet dus goed over nagedacht worden. We moeten mensen blijven stimuleren om geen auto, maar alternatieven te gebruiken”, verklaart mobiliteitsminister Smet.

bron: Belga