Archeologen ontdekken een van de oudste dorpen in de Nijldelta

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een Egyptisch-Frans team van archeologen heeft een van de oudste dorpen in de Nijldelta ontdekt, daterend uit het Neolithicum (of de nieuwe steentijd). Dat heeft het Egyptische ministerie van Oudheden bekendgemaakt. De archeologische vondst werd gedaan "tijdens opgravingen in Tel Samara, in het gouvernement Dakahlia" (noordoosten), zei het ministerie in een gisteren vrijgegeven verklaring.

"Gebouwen die dateren uit die tijd (4200-2900 v. Chr.), waren in deze regio nog niet bekend", zei afdelingshoofd van het ministerie, Ayman al-Achmawi. Het dorp Saïs in het gouvernement Gharbia is "de enige vergelijkbare ontdekking in de regio tot nu toe".

De opgravingen hebben ook talloze opslagsilo's blootgelegd, die grote hoeveelheden dierenbotten en plantenresten bevatten, evenals aardewerk en stenen werktuigen. Dit bevestigt "de aanwezigheid van sedentaire gemeenschappen in de Nijldelta sinds het vijfde millennium voor Christus", zei Frédéric Geyau, hoofd van het team.

Het werk op de site van Tel Samara "biedt een unieke kans om meer te weten te komen over de prehistorische gemeenschappen die duizenden jaren voor de Thinitische Periode in de Delta leefden", voegde hij eraan toe. De Thinitische of Vroeg-dynastieke Periode komt overeen met de eerste faraonische dynastieën (rond 3000 voor Christus).

Bron: Belga