Verkiezingen18 – “Vzw De Rand ondersteunt Vlaams eenheidslijsten in faciliteitengemeenten”

Verkiezingen18 - "Vzw De Rand ondersteunt Vlaams eenheidslijsten in faciliteitengemeenten"

De vzw De Rand ondersteunt in de campagne voor de komende gemeenteraadsverkiezingen de Vlaamse eenheidslijsten in faciliteitengemeenten. Dat zegt Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), onder meer bevoegd voor de Vlaamse Rand. “Het gaat niet om financiële steun, maar bijvoorbeeld om hulp bij de opmaak van brochures, vertalingen en dergelijke.” Vzw De Rand gaat daarmee in op een vraag die de Vlaamse lokale mandatarissen uit faciliteitengemeenten hebben gesteld tijdens hun geregeld overleg met Weyts. “In het kader van deze kiescampagne moeten zij immers opnieuw opboksen tegen het Franstalige tijdschrift Carrefour dat in alle bussen in de brede rand verspreid wordt en de Franstalige partijen op die manier een groot forum geeft”, aldus de minister.
Weyts vraagt zich af waar de vzw Carrefour des Association locales, die het blad uitgeeft, de gigantische middelen vandaan haalt om dit op die manier te kunnen verspreiden. “Er gaan al langer geruchten dat het kan rekenen op de financiële steun van de Franse gemeenschap en de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe. Wij zijn niet van plan om ons als makke lammetjes te blijven opstellen”, aldus Weyts.
De steun van vzw De Rand richt zich enkel op de Vlaamse eenheidslijsten in faciliteitengemeenten en niet bijvoorbeeld op de N-VA die in Kraainem alleen opkomt. “Het gaat om lijsten die niet kunnen rekenen op de steun van de Vlaamse moederpartijen en daarom niet kunnen concurreren met de Carrefour-promo voor Franstalige partijen. Het Vlaams karakter staat in deze regio sowieso al zwaar onder druk”, aldus Weyts.

bron: Belga