Betogingen in Chemnitz: 9 gewonden en 25 strafbare feiten opgetekend

Betogingen in Chemnitz: 9 gewonden en 25 strafbare feiten opgetekend
Betogingen in Chemnitz: 9 gewonden en 25 strafbare feiten opgetekend

Bij de betogingen in de Duitse stad Chemnitz, in de deelstaat Saksen, zijn 9 mensen gewond geraakt terwijl 25 strafbare feiten werden gepleegd. Dat blijkt zaterdagavond uit een eerste balans van de politie. Na afloop van de demonstraties werd ook een 20-jarige Afghaan aangevallen door vier gemaskerde mannen. Meer details over de gewonden geeft de politie niet. Bij de strafbare feiten gaat het vooral om het aanrichten van vernielingen, het verwonden van personen, weerspannigheid en het “gebruiken van kentekens van organisaties die in strijd zijn met de grondwet”.
In Chemnitz vonden zaterdag meerdere betogingen plaats. Een mars tegen immigratie, georganiseerd door de de extreemrechtse partij AfD en de antimoslimbeweging Pegida, bracht meer dan 4.500 mensen op de been. Een tegenbetoging, voor vrede en tegen racisme, telde meer dan 4.000 deelnemers die slogans als “Chemnitz nazi-vrij” scandeerden.
De politie spreekt zaterdagavond van in totaal 9.500 betogers bij alle protestacties. Zelf zette ze 1.800 manschappen in. De agenten uit Saksen werden versterkt met collega’s van de deelstaten Baden-Württemberg, Beieren, Brandenburg, Bremen, Hessen, Mecklenburg-Voor-Pommeren, Nedersaksen, Rijnland-Palts, Saksen-Anhalt en de federale politie.
Volgens de politie kwam het tot schermutselingen met een groep van 300 deelnemers van de extreemrechtse betoging. Hun gegevens zijn genoteerd op verdenking van openlijke geweldpleging in groep, luidt het.
Na afloop van de demonstraties werd ook een 20-jarige Afghaan door vier vermomde mannen aangevallen en geslagen. Hij liep daarbij lichte verwondingen op. De politie onderzoekt of de daders deelnemers waren van de manifestaties.

Bron: Belga