Archeologen vinden dorp uit tijd voor farao’s in Egypte

Archeologen hebben een van de oudste dorpen in de Egyptische Nijldelta uitgegraven. Het dorp dateert uit de tijd voor de farao’s, aldus het Egyptische ministerie voor Oudheden. Het neolithische dorp was ontdekt bij opgravingen ten noorden van Caïro, in het gebied Tal al-Samara in de provincie Dakahlyia. De archeologen vonden onder andere beenderen van dieren en keramiek, zo zei de leider van het Egyptisch-Franse team, Frederic Gio. De vondst toont aan dat er ook al samenlevingen gevestigd waren in de Nijldelta tot 5.000 jaar voor Christus.

De afgelopen maanden maakte Egypte verschillende ontdekkingen bekend. Archeologen vonden in de stad Minja een necropolis met duizenden sarcofagen en kunstschatten.

Egypte wil zijn toerismesector nieuw leven inblazen. Die sector is een belangrijke bron van inkomsten voor het land, maar heeft het moeilijk door de politieke onrust sinds de opstand tegen dictator Hosni Moebarak in 2011. Dit jaar nog gaat een nieuw museum bij de piramiden van Gizeh open. Tegen 2020 moet het museum volledig klaar zijn. Onder andere schatten uit de tombe van farao Toetanchamon zullen er worden getoond.

Bron: Belga