VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen “diep teleurgesteld” met beslissing VS

De organisatie voor Palestijnse vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNRWA) drukt zijn “diepe spijt en teleurstelling” uit met de beslissing van de Verenigde Staten om hun financiële steun aan de instelling stop te zetten. Woordvoerder Chris Gunness wijst de beschuldigingen van de VS dat UNRWA een “onherstelbare gebrekkige operatie” is, daarnaast van de hand. “De internationale gemeenschap, onze donoren en onze gastlanden hebben UNRWA consequent geprezen voor zijn verwezenlijkingen en standaarden.” Niet alleen van UNRWA, maar ook uit Palestijnse hoek komen misnoegde reacties. “Wij wijzen deze Amerikaanse beslissing volledig af en veroordelen ze”, zegt Saeb Erekat, lid van het uitvoerend comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). “De Verenigde Staten hebben overigens het recht niet om de diefstal van het Palestijnse land door de Israëlische bezetter te ondersteunen en goed te keuren.”
Ahmad Abu Houli, binnen de PLO verantwoordelijk voor vluchtelingen, roept andere landen op om de door de VS geslagen financiële krater op te vullen. “Het volledig stopzetten door de VS van de financiering van UNRWA toont duidelijk aan dat de VS plannen hebben om het agentschap te beëindigen en de Palestijnse zaak te liquideren”, zegt de PLO-leider, die spreekt van “politieke afpersing van het Palestijnse volk en zijn leiders”.
Volgens een woordvoerder van de islamistische beweging Hamas, die aan de macht is in de Gazastrook, brengt de beslissing van de regering van president Donald Trump de VS “in de positie van vijand van ons volk en van het Arabische en moslimvolk”. Hij roept tot een “internationale betoging tegen de Amerikaanse tirannie”.

Bron: Belga