Rouwplechtigheid voor John McCain gestart in Washington

Rouwplechtigheid voor John McCain gestart in Washington

Een week na de dood van de Republikeinse senator John McCain, is in de Amerikaanse hoofdstad Washington de officiële rouwplechtigheid van start gegaan. De gewezen Amerikaanse presidenten Barack Obama en George W. Bush zullen een toespraak houden in de Washington National Cathedral. Huidig president Donald Trump is niet aanwezig. Met de Republikein Bush en de Democraat Obama nemen twee politici het woord die het nog tegen McCain hebben opgenomen in de strijd om het presidentschap. Bush haalde in 2000 de nominatie van de Republikeinse partij binnen, ten koste van McCain. Acht jaar later werd hij wel door de Republikeinen als kandidaat naar voren geschoven. Maar in de finale strijd om het Witte Huis moest McCain, die opkwam met de oerconservatieve runningmate Sarah Palin, het onderspit delven tegen Obama.

Heel wat Amerikaanse politici hebben de voorbije week de verdienste onderstreept van McCain, die vorige week zaterdag op 81-jarige leeftijd overleed aan een hersentumor. Tijdens een plechtigheid die gisteren plaatsvond in het Capitool, had ook vicepresident Mike Pence eer betoond aan de overleden Senator.

De rouwplechtigheid van vandaag wordt bijgewoond door meer dan drieduizend mensen, onder wie politici uit binnen- en buitenland. De opvallendste afwezig is, zoals aangekondigd, huidig Amerikaans president Donald Trump. Volgens de Amerikaanse media zou McCain zelf gewenst hebben dat Trump niet naar de afscheidsplechtigheid kwam. Binnen de Republikeinse partij McCain was een van de scherpste critici van Trump.

Morgen wordt McCain met militaire eer begraven op het terrein van de Marineacademie in Annapolis, in de deelstaat Maryland.

bron: Belga