Overlijden McCain – Obama en Bush brengen hulde aan “eerbare” John McCain

Overlijden McCain - Obama en Bush brengen hulde aan "eerbare" John McCain

De gewezen Amerikaanse presidenten George W. Bush (2001-2009) en Barack Obama (2009-2017) hebben zaterdag tijdens een rouwplechtigheid in de Washington National Cathedral eer betuigd an de overleden senator John McCain. “Hij heeft betere presidenten van ons gemaakt”, verklaarde Obama. Met de Republikein Bush en de Democraat Obama namen twee politici het woord die het nog tegen McCain hebben opgenomen in de strijd om het presidentschap. Bush haalde in 2000 de nominatie van de Republikeinse partij binnen, ten koste van McCain. Acht jaar later werd hij wel door de Republikeinen als kandidaat naar voren geschoven. Maar in de finale strijd om het Witte Huis moest McCain, die opkwam met de oerconservatieve runningmate Sarah Palin, het onderspit delven tegen Obama.
“President Bush en ikzelf bevinden zich onder de weinige gelukkigen die op het hoogste politieke niveau de strijd mochten aangaan met John”, liet Obama optekenen. “Hij heeft betere presidenten van ons gemaakt, net zoals hij de Senaat en het land beter heeft gemaakt.” Obama gaf tijdens zijn speech ook toe dat hij soms grondig van mening verschilde met McCain. “Maar we hebben nooit betwijfeld dat we in hetzelfde team zaten.”
Partijgenoot George W. Bush noemde McCain een “eerbare” politicus. “Hij erkende altijd dat zijn tegenstanders nog altijd landgenoten en mensen waren”, deelde hij mee. Bush sprak ook over McCains afkeer voor haat. Hij loofde dat de overleden senator het opnam voor de kleine man en “sprak voor vergeten mensen, op vergeten plaatsen”.
De opvallendste afwezige is, zoals aangekondigd, huidig Amerikaans president Donald Trump. Hij bevond zich tijdens de ceremonie op een golfterrein in de naburige staat Virginia. Volgens de Amerikaanse media zou McCain zelf gewenst hebben dat Trump niet naar de afscheidsplechtigheid kwam.

bron: Belga