Zwakke zomer voor studentenarbeid

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het lijkt erop dat de voorbije zomermaanden geen hoogvlieger waren voor de studentenarbeid. Marktleider Randstad noteerde nog altijd een groei van het aantal jobstudenten (+6 procent) in juli en augustus, maar die was minder uitgesproken dan vorig jaar. Cijfers voor de hele sector, afkomstig van sectorfederatie Federgon, laten voor de maand juli echter een daling zien, met ruim 4 procent. Voor augustus zijn er nog geen cijfers. "Het gaat om de eerste daling in jaren", zegt Federgon-directeur Paul Verschueren. "We waren zelf ook verrast." In het verleden werkten studenten vooral tijdens de zomermaanden, maar door de steeds flexibelere regelgeving -waarbij studenten 475 uur per jaar aan voordelige voorwaarden aan de slag kunnen- wordt er nu steeds meer studentenarbeid buiten de zomermaanden verricht. Randstad noteerde een groei buiten de zomerperiode met 14 procent, een tendens die voor de hele sector (+13 procent) geldt, bevestigt Federgon.

Randstad noteerde in de zomermaanden nog altijd een groei, maar minder uitgesproken dan vorig jaar, toen er 11 procent meer studentenarbeid werd verricht. Op sectorniveau ziet men dit jaar zelfs een daling in juli. "Voor augustus hebben we nog geen cijfers, maar het zwaartepunt van studentenjobs ligt traditioneel in juli", aldus Verschueren.

Een verklaring voor de afname heeft hij niet, mogelijk speelt een conjunctuureffect. Randstad ziet dan weer, op basis van een interne bevraging, dat studenten kieskeuriger zijn dan enkele jaren geleden. "Want hoewel studenten meer dan vroeger bereid zijn om ook kleine opdrachten te aanvaarden (ze verliezen niet langer een volledige dag per begonnen opdracht), speelt de wet van vraag en aanbod. Omdat de vraag naar studenten zo groot is, hebben ze logischerwijs meer keuzemogelijkheden en geven ze de voorkeur aan jobs met interessante uren en een interessant loon. Ook de bereikbaarheid speelt een rol. Vooral voor studenten die geen rijbewijs hebben of niet over een wagen beschikken", klinkt het.

Het is voor studenten ook opletten dat ze niet té veel werken. Uit eerder gepubliceerde cijfers van kinderbijslagfonds MyFamily bleek al dat één jobstudent op de zeven zijn kinderbijslag verliest omdat hij over een heel jaar meer dan 475 uur gewerkt heeft.

Globaal zit studentenarbeid nog steeds in de lift. Randstad voorspelt dat over heel 2018 het record van vorig jaar (522.765 jobstudenten volgens RSZ-cijfers, red.) opnieuw verbroken zal worden.

bron: Belga