Britse en Europese onderhandelaars zetten enkele stappen vooruit inzake veiligheid

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Unie en Groot-Brittannië hebben enkele stappen vooruit gezet in hun zoektocht naar een akkoord over de Brexit, maar de gevoeligste knelpunten blijven. Dat bleek tijdens een persconferentie van de delegatieleiders, Michel Barnier en Dominic Raab, na een nieuwe onderhandelingsweek. Barnier zei dat vooral inzake veiligheid vooruitgang werd geboekt (uitwijzingsmechanismen, passagiersgegevens in de strijd tegen terrorisme, uitwisseling van DNA-gegevens, vingerafdrukken en wagens).

Maar volgens de Europese delegatieleiders blijft er discussie over de concrete omzetting van de garanties van Londen over de bescherming van de fundamentele rechten en de rol van het Europes Hof van Justitie als ultieme scheidsrechter over het Europees recht, en de procedurerechten van verdachten in het bijzonder.

Volgens Barnier liggen de visies over buitenlands beleid, buitenlandse veiligheid en defensie in dezelfde lijn. Hij heeft Londen proberen gerust te stellen over Galileo, het Europees navigatiesysteem via satelliet, waaruit Groot-Brittannië zich wil terugtrekken om een eigen satellietsysteem te ontwikkelen.

Hoewel beide partijen erkenden vooruitgang te hebben geboekt, blijven er heel wat vragen onopgelost, zoals de producten met een geografisch beschermde status. "De Brexit kan niet leiden tot een verlies van bestaande eigendomsrechten", stelde de Fransman. Voorts zijn nog verduidelijkingen nodig over de bescherming van de persoonsgegevens die tot het einde van de overgangsperiode naar Groot-Brittannië worden gestuurd door banken, verzekeringen of politiediensten, ook al werd er op dit punt "echte en goede vooruitgang" geboekt. Ook over Euratom lopen de gesprekken nog.

Over de meest gevoelige kwestie, de grens tussen EU-lidstaat Ierland en de Britse provincie Noord-Ierland werd geen enkele vooruitgang geboekt.

De Britse delegatieleider Dominic Raab zei "nog meer vertrouwen te hebben" dat er tegen de Europese raad van oktober een akkoord zal zijn, maar erkende dat er slechts "een kleine manoeuvreerruimte" bestaat. Het is geen kwestie van enkele dagen of weken, zei Michel Barnier, die een akkoord voor de maand november verwacht.

bron: Belga